måndag 16 januari 2012

Illustrator och Photoshop i kombination: CD-, DVD- eller bokomslag


Det är lätt att använda de båda grafikprogrammen tillsammans för att skapa ett omslag till en skiva, film eller bok. Passa på att göra ett till en skiva eller film som du har bränt själv, eller ett nytt skyddsomslag till en bok du är rädd om.
När det gäller CD:n och DVD:n får du färdiga mallar, boken får du mäta själv för att göra omslag till. Då är det ryggen, fram- och baksidan som du ska mäta och flikar att vika innanför pärmarna. Du kan utgå från mallen du får av mig och du går till Visa – linjaler i menyn så kan du ställa in rätt storlek.
Vi ska skriva ut omslagen sedan i färg för att fästa på en box eller en bok.
Börja med att surfa runt och titta på redan existerande omslag. Hur är de utformade i olika sammanhang? Vad skiljer typografi, färg och bildmaterial åt i olika genrer? Jämför hårdrock, hip-hop, dansband och schlager. Kolla olika bokomslag för romaner, faktaböcker, barnböcker, skolböcker, deckare mm. Se skillnaden mellan filmkomedier och actionfilmer, deckare och action.

Fundera över:


Hur ska du göra för att få fram ett ”säljande” omslag till din tänkta produkt?


Tänk igenom innehållet på skivan, filmen eller boken. Vad är det för känsla som ska beskrivas?Räcker det med bilder på skådespelare, musiker eller författare?


Eller ska det vara en bild på något helt annat för att det ska bli bra?

Viktigt med information
Det är inte bara det rent konstnärliga och estetiska som du ska jobba med. Även den informativa biten är viktig. Därför ska också fakta om innehållet och andra uppgifter finnas med på omslaget.
Arbeta med bilderna i Photoshop eller i Illustrator. Oavsett vilket, ska du montera ihop omslaget i Illustrator. Det går bra att bara dra Photoshopbilderna in på arbetsytan i Illustrator från skrivbordet. Se till att mallen ligger i bakgrundslagret och lägg gärna bilder och text i separata lager.
Bildmaterialet skapar du själv, eller utgår från bilder som du hittar på nätet och utgår ifrån. Det är ett krav att du jobbar med bilderna kreativt för att få uppgiften godkänd.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar